Säsongen 2022 står för dörren och under veckorna fram till säsongsstart kommer vi att prata med varje lagledare om kommande år. Vilka är de största utmaningarna? Vad är målen? Vilken förare ska vi hålla ett extra öga på? Först ut är de regerande mästarna Dackarna och lagledare Micke Teurnberg.
Dackarna tog till slut ett efterlängtat SM-guld i höstas. Men om Micke Teurnberg har legat på latisdan efter det?
– Njae, jag var ledig över jul. Men jag vill inte vara ledig så mycket. Jag är inte direkt en sån person, skrockar han när elitspeedway.com ringer upp.
– Men då, över jul och nyår, var det ganska lugnt. Det var skönt att återhämta sig. Det var en tuff avslutning på säsongen med guldet. Det var mycket ståhej efteråt. Det var ganska intensivt där med många matcher och lite kommentering. Så man var i någon slags bubbla och efter det var det något slags bakrus.
Sist vi pratade hade han inte börjat tänka på säsongen 2022. När började han formulera tankarna och formera en trupp, då?
– Det var faktiskt efter slutspelet. Jag ville inte göra det under slutspelet. Jag ville inte förstöra något. Då hamnar man lite på efterkälken där. Även om man inte ska göra upp avtal under slutspelet men det verkar inte som att alla följer den… De som åker ut tidigt har redan knutit till sig förare och sånt. Men jag var helt fokuserad på körandet där: Jag hade inte pratat någonting. Men jag visste att Woffinden inte ville köra i Sverige, det var en….
En one-off, en avvikelse?
– Ja, precis, säger han. Sedan kanske det blir något liknande igen, det vet man inte. Vi hade snackat med Jason Doyle under sommaren och hösten. Det var lite om han bara skulle åka i en liga, England, med tanke på famljeförhållandena. Jag visste de sakerna men hade inte tagit tag i det. Vi var några veckor efter när det gällde värvningar, jag hade inte satt mig in i det. När det gäller lagbyggen måste man också gå in i någon sorts bubbla. Men vi har behållt stora delar och vi har hittat några intressanta förare. Vi har tagit det lugnt och inte stressat. Det har lagts en bit i taget.
Kärnan är intakt…
– Absolut, med Thorssell, Janowski, Becker och Jensen. Sedan har vi en del intressanta nyförvärv, med bland annat Brady Kurtz. Jag snackade lite med Jason Doyle om australiensiska förare och det fanns några intressanta men det var lite rekommendationer där. Han sa att det är en bra kille och jag tror jävligt hårt på honom. Jag har träffat honom och han har lite attityd på banan. Han passar in bra. Han är lite yngre som jag tror kan blomma ut. VI försöker hitta lite guldkorn, som typ Luke Becker och även Rasmus som blommade ut ganska ordentligt. Jag jobbade så i Rospiggarna också.
Han fortsätter att rada upp sina värvningar:
– Adam Ellis gick ganska fort också. Han kan vara lite i nedre halvan där, en gasare. Jag snackade med Andreas Jonsson – vi brukar bolla lite namn sådär – och han har kör i England. Sedan har vi Swidnicki. Det är en ung polack. En av Andreas gamla mekaniker hjälper honom så den var via Andreas, precis som Trofimov, säger han och nämner Viktor Trofimov, den unge ukrainaren som är sist in i laget.
Där många börjar med spetsen valde Teurnberg en annan väg i lagbygget berättar han.
– Det var väldigt tungt bakåt i år. Vi fick igång Ricky som började åka och det var en bidragande orsak till att vi kunde gå hela vägen. Det var också där vi började i år. Det var där vi la krutet, med Woentin och Ludde.
Guld förra säsongen, det är svårt att förbättra det. Men målet är att försvara det?
– Det är målet givetvis. Det vore fel av mig att säga att vi inte vill försvara det. Vi fick en bra start förra året och det skapade intresse. Sedan låg vi med och låg tvåa-trea, som sämst fyra. Det var hårt in på slutet om vi skulle ta en semi-plats. Det var nog bra att vi inte gjorde det. Tai kom in och vi fick åka kvartsfinal. När vi väl gick in i slutspelet förlorade vi inte en match. Det är ju det man vill. Jag kände det under augusti att det blev bara bättre och bättre och bästa laget åker, jag behövde inte dribbla. Det blev jävligt bra, helt enkelt.
Det föll på plats, så att säga
– Ja, man känner hur det stegrar. Vi fick kontinuitet. Det var besvärligt med banan, men det gjorde inte så mycket. Vi hade skaffat oss erfarenhet. Det var som en välregisserad film. Sen är frågan om det var slumpen eller…
Hårt arbete brukar löna sig…
– Ja, det kanske är så. Men det var fruktansvärt skönt för mig att komma ner hit och ta guldet. Det var det.
Vilka ser du som utmanare och favoriter?
– Det beror ju på hur lagen formeras.Det är ju osäkert med allting som det ser ut i världen nu, man vet ju inte hur tillgången på förare kommer att vara. Där finns Smederna, Västervik, Lejonen, Dackarna och Indianerna. Sedan finns det Masar och Pirater. Det gäller att komma in i ett bra flyt. Transferkorten gör ju också sitt. Man kan ta in folk och stärka upp om det är någon som inte åker bra. Men tittar man på Lejonen och Västervik på pappret så är det väl de som är favoriterna. Men vi kommer att sälja oss dyrt och vi är inte rädda för att skruva på saker och ting under säsongen.
Det finns ytterligare en utmaning. Och det är den att få tillbaka publiken fysiskt till arenorna. Det är också något som Micke Teurnberg har haft högt upp på agendan.
– Jag var nere i går i Oskarshamn och såg IK Oskarshamn – Leksand. Deras arena tar 3200 och det var väl 2800 på plats. Det är en bra siffra men tv-soffan drar mycket. Vi kommer att göra en riktig drive till första matchen. Det är fribiljetter och företag. Vi vill locka för att fylla läktarna. Då får vi hoppas att väder och vind är med. Sedan gäller det att fortsätta på den biten. Att förbättra arrangemangen. Speakrar, något för barnen. Vi har en grupp som jobbbar på att förbättra arrangemangen och att synas i Småland. I Målilla och Hultsfred vet folk att det är match, men vi måste synas i Kalmar och Växjö och sådär, avslutar han.
Det blir ett annat kapitel i berättelsen om BAUHAUS-ligan 2022. Men det lär vi återkomma till. Dackarna inleder säsongen den 3 maj då man gästar Piraterna i Motala.
Dackarnas trupp 2022
Brady Kurtz, snitt 1,906 (ny)
Maciej Janowski, 1,901
Jacob Thorssell, 1,878
Luke Becker, 1,789
Rasmus Jensen 1,771
Mateusz Swidnicki, 1,278 (ny)
Adam Ellis, 1,250 (ny)
Viktor Trofimov, 1,250 (ny)
Alexander Woentin, 0,500 (ny)
Ludvig Lindgren, 0,500 (ny)
Theo Johansson, 0,500
Avon van Dyck, 0,500
Sammy van Dyck, 0,500